Sreda, 22.4.2009, SNG Maribor, Mali oder, ob 20.00

projekt LEOTARD (triko)

raziskava lastne vsebine za 1 performerko in dramaturginjo, predpremiera, Zavod MASKA

Avtorica in izvajalka: Urška Vohar
Pomoč pri razvijanju ideje in dramaturgiji: Katja Praznik
Tehnika: Janko Oven
Produkcija: Maska, Jedrt Jež Furlan
Koprodukcija: Plesna izba Maribor
Zastopa: Maska, Metelkova 6, 1000 Ljubljana, (01) 431 31 22, info@maska.si, www.maska.si

 

Leotard [li:eta:d] triko; enodelno oprijeto oblačilo, ki pokriva torzo, noge pušča odkrite.

Leotard postane del moje kože, moje vsebine. Projekt temelji na raziskavi te vsebine, ki je pogojena z osebno zgodovino. Ukvarja se z vprašanjem obstajanja plesnega v lastnem telesu, o razpetosti med plesom in gibom, o identiteti in motivaciji, in o lastnem preizpraševanju o tem kje vznikne gib in kdaj gib postane ples.

Projekt je zastavljen kot 7-tedenski raziskovalni proces zavoda Maska.


Urška Vohar, dipl. koreografinja/plesalka, rojena 18.09.1977 v Mariboru, je po zaključeni III. gimnaziji v Mariboru nadaljevala šolanje na Pedagoški fakulteti v Mariboru, smer likovna pedagogika, se izobraževala in ustvarjala v Plesni izbi Maribor, med letoma 2002 in 2006 pa študirala ples in koreografijo na School for New Dance Development - SNDO v Amsterdamu, kjer je diplomirala junija 2006. Med študijem v Amsterdamu začela samostojno pot tudi kot oblikovalka odrske svetlobe.
Sodelovala in izobraževala se je s številnimi priznanimi domačimi in tujimi ustvarjalci (Maja Delak, Silvan Omerzu, Snježana Premuš, Andreja Rauch, Matej Kejžar, Tina Dobaj Eder, Andy Papas, Ann Popoulis, Frey Faust, Vincent Cacialano, Katie Duck, Thomas Lehmen, Andrew Morrish, David Zambrano, Juan Kruz, Keren Levi, Igor Dobričić in Ellen Knops).
V času šolanja je ustvarila vrsto avtorskih projektov, od tega sta najbolj odmevala solo projekta, Rojena sem bila v nedeljo (2005) in Republika prahu (2006), s katerima je gostovala na različnih festivalih (NAGIB (Maribor), MASDANZA (Maspalomas, Kanarski otoki), GIBANICA (Ljubljana) in PLATFORMA MLADIH USTVARJALCEV (Maribor) in na Festivalu Ukrep (Ljubljana).
V letu 2008 je izvedla svoj slovenski prvenec Republika ali Srečno pot Greta Garbo ter kot ustvarjalka in izvajalka nastopila v predstavah Drage drage (2007) in Serata artistica giovanile (2008) koreografinje Maje Delak. Ukvarja se tudi z oblikovanjem luči v gledališču in je sodelovala s Silvanom Omerzujem, Jurijem Konjarjem, Tino Eder Dobaj, Majo Delak, Tino Valentan, Katjo Kosi, Matijo Ferlinom in Marijs Boulogne...
Od septembra 2006 živi in ustvarja v Ljubljani.