Četrtek, 23.4.2009, SNG Maribor, Mali oder, ob 18.00

REPUBLIKA ALI SREČNO POT GRETA GARBO

koreografija Urška Vohar, EMANAT

Foto: Nada Žgank / Memento

Avtorica projekta: Urška Vohar
Ustvarjalci in izvajalci: Barbara Krajnc, Gregor Gruden in Urška Vohar
Scenska zasnova, kostumi in izbor glasbe: Urška Vohar, Barbara Krajnc in Gregor Gruden
Oblikovanje luči: Urška Vohar
Oblikovanje gledališkega lista: Špela Drašlar
Tehnično vodstvo: Andrej Petrovčič (Bunker)
Izvršna produkcija in promocija: Sabina Potočki
Svetovanje: Maja Delak
Produkcija: Zavod EMANAT
V sodelovanju: Zavod Bunker
S finančno pomočjo: Mestna občina Ljubljana - oddelek za kulturo
Zastopa: Emanat, Kersnikova 4, 1000 Ljubljana, (01) 31 608 456, info@emanat.si, www.emanat.si

 

REPUBLIKA ALI SREČNO POT GRETA GARBO avtorice Urške Vohar je poligon hrepenenj. Telo sledi lastnim interesom, prikrojuje identitete, rešuje posledice zavrnitev in išče prostor, da izrazi potlačeno. Marginalno se iz obrobja postavi v ospredje, voajerizem postane glavni princip spremljanja dogajanja.

Urška Vohar, dipl. koreografinja/plesalka, rojena 18.09.1977 v Mariboru, je po zaključeni III. gimnaziji v Mariboru nadaljevala šolanje na Pedagoški fakulteti v Mariboru, smer likovna pedagogika, se izobraževala in ustvarjala v Plesni izbi Maribor, med letoma 2002 in 2006 pa študirala ples in koreografijo na School for New Dance Development - SNDO v Amsterdamu, kjer je diplomirala junija 2006. Med študijem v Amsterdamu začela samostojno pot tudi kot oblikovalka odrske svetlobe.
Sodelovala in izobraževala se je s številnimi priznanimi domačimi in tujimi ustvarjalci (Maja Delak, Silvan Omerzu, Snježana Premuš, Andreja Rauch, Matej Kejžar, Tina Dobaj Eder, Andy Papas, Ann Popoulis, Frey Faust, Vincent Cacialano, Katie Duck, Thomas Lehmen, Andrew Morrish, David Zambrano, Juan Kruz, Keren Levi, Igor Dobričić in Ellen Knops).
V času šolanja je ustvarila vrsto avtorskih projektov, od tega sta najbolj odmevala solo projekta, Rojena sem bila v nedeljo (2005) in Republika prahu (2006), s katerima je gostovala na različnih festivalih (NAGIB (Maribor), MASDANZA (Maspalomas, Kanarski otoki), GIBANICA (Ljubljana) in PLATFORMA MLADIH USTVARJALCEV (Maribor) in na Festivalu Ukrep (Ljubljana).
V letu 2008 je izvedla svoj slovenski prvenec Republika ali Srečno pot Greta Garbo ter kot ustvarjalka in izvajalka nastopila v predstavah Drage drage (2007) in Serata artistica giovanile (2008) koreografinje Maje Delak. Ukvarja se tudi z oblikovanjem luči v gledališču in je sodelovala s Silvanom Omerzujem, Jurijem Konjarjem, Tino Eder Dobaj, Majo Delak, Tino Valentan, Katjo Kosi, Matijo Ferlinom in Marijs Boulogne...
Od septembra 2006 živi in ustvarja v Ljubljani.