Sobota, 25.4.2009 SNG Maribor, Mali oder ob 20.00

SUGAR RUSH, Prikaz dela v nastajanju

Jasmina Križaj, Nina Fajdiga, Tina Valentan

Foto: Karla Hari

Koreografija in izvedba: Nina Fajdiga, Jasmina Križaj in Tina Valentan
Glasba: Jernej Jurc in Tian Rotteveel
Dramaturgija: Igor Dobričić
Svetovalec: David Zambrano
Oblikovanje svetlobe: Ellen Knops, Petyr Veenstra / Urška Vohar
Kostumografija: Urška Recer
Oblikovanje: Peter Auguštiner
Produkcija: Zavod Emanat v sodelovanju z ekipo Sugar Rush
Izvršna produkcija: Petra Hazabent
Projektna koordinacija: Sabina Potočki (Emanat)
Partnerji: La Caldera Barcelona, Melkweg Theater Amsterdam, Plesna izba Maribor in Veleposlaništvo kraljevine Nizozemske
Finančna podpora: Evropska kulturna fundacije ECF
Predpremiera, premiera in ponovitev: 17.6.,18.6. in 19.6.2009 - Melkweg Theater Amsterdam
Zastopa: Emanat, Kersnikova 4, 1000 Ljubljana, (01) 31 608 456, info@emanat.si, www.emanat.si

 

Sugar Rush je projekt, ki skozi gib in glasbo vzbuja neznosno sladkobo skupnosti - spomin raja, ki nikoli zares ni obstajal, a je vendar za vedno izgubljen.

"Meni je tam zelo všeč, ker je vse perfektno in super in nadpovprečno dobro. Vse je lepo, ker smo lahko takšni in drugačni in nagi in debeli in lahko smo tudi suhi in nam je vseeno in nas ne moti. Zakaj bi se morali ukvarjat s tem kdo si in kaj si? Pa tudi sonca je veliko, pa luno imajo in zvezde. A sta tam tudi noč pa dan? Pa svetloba pa morje pa zajčki? A so zajčki tudi tam? Ker zajčki radi seksajo. A se tam reproducirajo? Ja, jaz mislim da se." (utrinek iz vaj)

Koreografinja in performerka Nina Fajdiga, rojena 16.1.1979 v Ljubljani, je leta 2007 diplomirala na Visoki šoli za umetnost v Amsterdamu, oddelek za sodobni ples (Theaterschool - School for new Dance Development - SNDD) v Amsterdamu. Kot plesalka in performerka je sodelovala s koreografi kot so: David Zambrano, Pere Faura, Georg Hobmaier, Matej Kejžar, Matjaž Pograjc… V letu 2006 jo je ITS (International Theatre School) festival za solo Debris nagradil kot mlado talentirano koreografinjo. Njena koreografska dela vključujejo predstave: Freedoll; ChitChat; Debris; Made of Iron, Fe.male; HAWBFA. Trenutno skupaj z Jasmino Križaj in Tino Valentan ustvarja kolektivni plesni projekt "Sugar Rush".

Tina Valentan (1978) je po večletnem intenzivnem udejstvovanju na plesni sceni v Sloveniji, predvsem v Mariboru, leta 2007 zaključila študij na Visoki šoli za umetnost v Amsterdamu, oddelek za sodobni ples (Theaterschool - School for new Dance Development - SNDD). Svoje plesno znanje je javno predstavila v številnih domačih in tujih predstavah, s katerimi je gostovala tudi na različnih festivalih, kot so Act Festival Bilbao, Its Festival Amsterdam, Masdanza Gran Canaria, Nagib, Gibanica, Platforma, 4GO - program plesne skupine Krisztina De Chatel. Svoj plesni solo Ko luna raste je leta 2008 predstavila tudi na Mednarodnem festivalu Mesto žensk v Ljubljani. Trenutno ustvarja kolektivni plesni projekt "Sugar Rush".

Jasmina Križaj se je rodila v Mariboru leta 1982. Leta 2006 je diplomirala iz koreografije na Visoki šoli za umetnost v Amsterdamu, oddelek za sodobni ples (The Theaterschool, School for New Dance Development). Že pred svojim študijem je kot plesalka sodelovala z mnogimi priznanimi slovenskimi koreografi. V Amsterdamu je dobila priložnost za realizacijo svojih lastnih projektov. Njen solo Cross My Desert with That Cheap Talk You've Set je bil izbran za predstavitev na Batard festivalu v Bruslju, Belgija (2005). S predstavo Zebra in the Hair Saloon je sodelovala na Act festivalu v Bilbau, Španija, kjer je dobila 1.nagrado za najboljšo novo kreacijo (2006). V času študija je kot plesalka sodelovala z internacionalno paleto koreografov (B. Degn, J-H. Youn, U. Vohar, N. Llopis Segarra, S-J. Seo, M. Roig,...).Leta 2007 je ustvarila nov projekt v produkcije Plesne izbe Maribor, V senci prestiža. Trenutno je del kolektiva Sugar Rush skupaj z Nino Fajdigo in Tino Valentan.